Alejandro Aravena laureat je 41. Pritzkerove nagrade, najuglednije nagrade na području arhitekture. On je prvi Čileanac i četvrti dobitnik iz Latinske Amerike. Četrdesetosmogodišnji izvršni direktor arhitektonske kompanije Elemental, čije se sjedište nalazi u Santiagu, poznat je po dizajniranju energetski efikasnih zgrada koje su projektovane u skladu s lokalnom klimom i promjenama godišnjih doba. Tlocrti Araveninih zdanja pažljivo su osmišljeni i orijentirani tako da enterijeri u što većoj mjeri obiluju prirodnom svjetlošću. Njegova je filozofija najbolje predstavljena u jednom od recentnijih radova – UC Inovacijskom centru u sklopu Katoličkog univerziteta u Čileu (Universidad Catolica de Chile).

Od budućih projekata studija Elemental spominje se projekt socijalnog stanovanja u čijoj je osnovi ideja da budući stanari, koji su uglavnom slabije platežne moći, mogu prema svojoj zamisli urediti kuću i njezinu unutrašnjost, a da pritom ne trebaju potrošiti sav kapital na samu nekretninu.

Alejandro Aravena je dobitnik Pritzkerove nagrade

Iz Fondacije Hyatt, generalnog sponzora Pritzkerove nagrade, kazali su kako je arhitektura Alejandra Aravene od posebne važnosti jer ljudima slabijeg imovinskog stanja pruža mogućnost dostojanstvenog stanovanja; njegovi su radovi redom svi energetski efikasni i projektovani na način da podnesu bilo kakve prirodne nepogode, inovativne su i inspirativne i, što je najvažnije, dokazuju kako arhitektura može poboljšati ljudsku svakodnevicu.

Službena dodjela Pritzkerove nagrade za 2016. održaće se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 4. aprila.