Zlonamjerni ataci na uspješnu firmu: “Bema” svaki dan ima 130 radnika na bolovanju i zato traži provjere

Tvornica obuće „Bema“ Banjaluka, koju već skoro dvije decenije sa velikim uspjehom vodi Marinko Umičević i koja zapošljava oko 1.250 radnika, svaki dan ima oko 130 radnika na bolovanju, što je ogroman broj radnika obzirom da se radi o linijskoj proizvodnji, i jedna je od rijetkih firmi koja ima socijalnog radnika koji brine o bolesnim radnicima.

Pošto je jedan od najvećih poslodavaca u realnom sektoru, „Bema“ zapošljava radnike iz ukupno pet različitih lokalnih zajednica, njeni radnici koriste zdravstvenu zaštitu svako u svojoj opštini, te iz „Beme“ poručuju da je njihov stav da velika većina ljekara svoj posao obavlja odgovorno, dok postiji jedan određen brtoj ljekara koji ili iz neznanja ili zbog zloupotreba, ne rade svoj posao za koji su plaćeni onako kako bi trebali i kako im struka i ljekarski moral nalažu.

Da je to tako, pokazuju i podaci da je Tvornica obuće „Bema“ bila prinuđena zatražiti pedesetak doznaka datih radnicima od strane ljekara, a koje su bile napravljene na štetu „Beme“, zbog čega su radnici dolazili u situaciju da moraju ponovo ići kod svog ljekara da im ispravlja te doznake, koje su sami ljekari svojom nepažnjom ili namjerno tako kreirali. A svima je dobro poznato da „Bema“ sa Umičevićem na čelu, spada u red najboljih poslodavaca, koji za svoje radnike isplaćuju plate koje nikada nisu kasnile ni jedan sat, dook ova veoma zdrava firma nema ni fening duga prema državi, za poreze i doprinose, nema duga prema radnicima, niti dobavljačima, na vrijeme se obezbjede sirovine za grijanje, sprema se zdrava hrana u restoranu firme, radnicima je obezbjeđen prevoz, radnici imaju brojne popuste i mogućnosti lakše kupovine kao zaposlenici „Beme“, djeca radnika dobijaju udžbenike, pribor, obuću, i mnoge druge pogodnosti, koje većina radnika cijeni, poštuje i ne želi sebi da dopusti da svojim postupkom, pa i lažnim bolovanjem, nanese štetu firmi.

Ipak ima i onih radnika koji u dosluhu sa svojim lokalnim ljekarima, idu na takozvana lažna bolovanja, što je u suprotnosti i sa zakonima i sa ljekarskom etikom, ali i u suprotnosti sa ljudskošću, jer ako ti neko ponudi odlične uslove za rad, imaš značajno visoku platu imajući u vidu oblast industrije u kojoj radiš, ti sebi dozvoliš da ideš na bolovanja i vučeš ih i ne dolaziš na posao i to sve na teret tog istog poslodavca koji ti je omogući dobre uslove za rad, kojim je zadovoljna velika večina zaposlenih.

Zato je „Bema“ predala svom advokatu obavještenja koja je zaprimila od strane Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, nakon izvršene kontrole opravdanosti privremenih spriječenosti za rad iz proteklog perioda za više svojih radnika. Potvrdio je to u izjavi za Banjaluka.net Marinko Umičević, tehnički direktor “Beme”, koji je precizirao da se u tim obavještenjima iz Fonda, navodi da postupak utvrđivanja privremenih spriječenosti za rad nije sproveden na način i u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, odnosno Fond ih je uputio da se obrate zdravstvenoj ustanovi sa zahtjevom za naknadu štete u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Ovim je Umičević, kao i uvijek, veoma precizno i argumentovano razjasnio i odbacio tvrdnje pojedinih medija, te je naveo da nisu istinite objavljene tvrdnje iz kojih razloga, odnosno zbog kojih okolnosti su podneseni zahtjevi.

“Kao prvo, nisu istinite tvrdnje objavljene u mediju Capital da je više ljekara porodične medicine u JZU Domu zdravlja u Banjaluci dobilo zahtjev za nadoknadu štete i opomenu pred tužbu zbog otvaranja bolovanja zaposlenim radnicima, jer to grubo zvuči i tumači se da mi zabranjujemo radnicima da otvaraju bolovanja. Mi nismo protiv bolovanja, ali jesmo protiv zloupotrebe istog koja se dešava i nepravilnosti koje čine pojedini ovlašćeni doktori porodične medicine prilikom utvrđivanja i vođenja privremenih spriječenosti za rad našim radnicima, i to iz svih domova zdravlja iz opština iz kojih „Bema“ zapošljava radnike”, rekao je Umičević, koji nastavlja da argumentima dokazuje sve neistine koje se u ovom slučaju zlonamjerno pripisuju “Bemi” i njemu kao rukovodiocu ove uspješne poslovne priče. S tim u vezi, on je istakao da pogotovo nisu istinite tvrdnje, odnosno izjave u pomenutom tekstu na portalu Capital, date od strane doktora Rade Dujakovića i doktorice koja je sakrila identitet, a koji je njima u „Bemi“ jako dobro poznat.

„Doktor Rade Dujaković javno kroz svoju izjavu pokazuje koliko ne zna kada objašnjava „da je nakon pola godine produžavanja bolovanja mjesec za mjesec, koje ide na teret poslodavca, pacijentkinja zbog koje se našao na meti „Beme“, prebačena na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Imenovani doktor da je pročitao važeći zakon i pravilnik, a koji su sastavni dio njegovog posla kao ovlašćenog doktora porodične medicine, znao bi da privremenu spriječenost za rad u trajanju do 30 dana neprekidno utvrđuje doktor medicine, specijalista porodične medicine i taj period je osiguranik na teretu poslodavca, a privremenu spriječenost za rad koja traje neprekidno duže od 30 dana, počevši od 31. dana privremene spriječenosti za rad utvrđuje Fond preko prvostepenih komisija za ocjenu privremene spriječenosti za rad do prije isteka šest mjeseci i taj period je osiguranik na teretu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske”, pojasnio je Umičević, ono što očigledno pojedini zdravstveni radnici ne znaju ili neće da znaju, pa u medijima iznose neistine i urušavaju ugled uspješnih i velikih firmi, poput “Beme”, koja hrani 1.250 porodica u Srpskoj, koja nema ni jedan jedini fening duga, u kojoj nikada ne kasni plata i koja je jednostavno gigant, pa zato mnogima i smeta, kao i njen direktor Umičević, koji nema dlake na jeziku, ali ikoji nema oraha u džepovima pa svakome i može reći istinu u lice, sviđalo se to nekome ili ne.

Pored toga, Umičević je rekao da nisu istinite ni tvrdnje imenovanog doktora da se zbog toga našao na meti „Beme“.

“Podsjećamo doktora da je problem nastao tokom maja ove godine kada je dr Rade Dujaković 29.05.2023. god. izdao neispravan Izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad i to osiguraniku, odnosno našoj radnici koja boluje od maligne bolesti. Budući da nismo mogli preuzeti neipravan Izvještaj isti smo vratili imenovanom doktoru da izvrši korekciju i izda ispravan Izvještaj, međutim dr Rade Dujaković ponovo čini grešku i to dana 31.05.2023. godine kada izdaje opet neispravan Izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad tako bolesnoj radnici. Kada je naš Socijalni radnik saopštio radnici da njen Izvještaj ponovo nije ispravan, teško bolesna radnica vidno uznemirena zbog toga šta joj čini ovlašćeni doktor porodične medicine zatražila je od našeg socijalnog radnika da se nastali problem riješi službenim putem, jer ona više nije mogla odlaziti kod ovlašćenog doktora porodične medicine i objašnjavati mu gdje je pogriješio. Pored navedenog, našoj radnici je prekinuto bolovanje od strane Prvostepene komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad, uz obrazloženje da nije predata medicinska dokumentacija, te su to činjenice i okolnosti zbog čega smo bili primorani da se obratimo kako JZU Domu zdravlja u Banjaluci tako i FZO, a ne neko pismo kako to imenovani doktor tvrdi u kojem se navodi da „on potkopava „Bemu“, te da se zahtjeva njegov otkaz.““, pojašnjeno je iz „Beme“.

U dopisu iz „Beme“, koji je potpisao Umičević, navodi se i da je doktorica JZU Dom zdravlja u Banjoj Luci rekla „da se sad suočava sa ogromnim pritiskom uspostavljanja prakse koja će privatnicima dozvoljavati da od njih naplaćuju odlazak na bolovanja radnicima, te da je njena pacijentkinja jedva preživjela tešku bolest, ali da to poslodavca ne zanima i da gleda gdje će to da naplati“.

“Ta doktorica je očito zaboravila kakvu nepravilnost je učinila i koliku štetu je nanijela upravo toj istoj pacijentkinji prilikom vođenja privremene nesposobnosti za rad na način što je bolovanje pod šifrom A150 vodila pod razlogom privremene spriječenosti za rad „Bolest“, umjesto pod razlogom „Mjera obavezne izolacije kao kliconoše“ i to za mjesece februar, mart, april, maj i jun 2023. godine, te tako oštetila radnicu za isplatu naknade plate za vrijeme privremene spriječenosti za rad u iznosu od 90% od osnova, za sve navedene mjesece”, istakli sui z “Beme” i dodali da su se i u vezi sa ovim slučajem obraćali i JZU Dom zdravlja Banjaluka i FZO. Tada su, kako navode, tražili ispravku neispravnih izvještaja o trajanju privremene nesposobnosti za rad za mjesece jun i jul 2023. godine, pa su nakon više pokušaja ispravne izvještaje za konkretan slučaj zaprimili tek 25.09.2023. godine, a od FZO su 5.9.2023. godine obavješteni da postupak utvrđivanja i vođenja privremene spriječenosti za rad i u ovom slučaju nije sproveden na način i u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad.

“Napominjem da u našoj arhivi imamo dokaze o svemu što navodimo, ali zbog povjerljivosti ličnih informacija nismo u mogućnosti da isto objavimo. Ljuti smo i uvrijeđeni što se menadžment JZU Dom zdravlja u Banjaluci nije oglasio i demantovao objavljene tvrdnje svojih zaposlenih budući da dobro znaju šta je bilo u svakom od navedenih slučaja“, poručio je Umičević, koji na svaki način gleda da pomogne, kako lično, tako i putem firme, ali i da podršku i pohvali svakoga ko radi dobro, a tako je u vremenima iz nas bilo i sa Domom zdravlja Banjaluka, koji je imao uvijek Umičevićevu podršku, posebno jer je on odbornik u Skupštini grada Banjaluka već četvrti mandat zaredom. Osim toga, iz „Beme“ su naglasili da u objavljenom tekstu na portalu Capital nije tačno da tehnički direktor „Beme“ Marinko Umičević tuži radnike i ljekare.

„Gospodin Umičević kao tehnički direktor štiti „Bemu“ od lopovluka i dalje ćemo nastaviti sa kontrolom ispravnosti doznaka u cilju da zaštitimo fabriku“, poručeno je iz „Beme“.

Isto tako, Umičević je naglasio da u tekstu na pomenutom portalu nije istinita ni objavljena tvrdnja JZU Dom zdravlja u Banjoj Luci da im je uprava „Beme“ samo u periodu 2022. i 2023. godine upućivala dopise vezane za zahtjeve za određeno postupanje po osnovu bolovanja, kao i zahtjeve za provjeru opravdanosti privremene spriječenosti za rad za svoje radnike.

„Tvornica obuće „Bema“ Banjaluka o ovim i sličnim dešavanjima godinama unazad obavještava kako JZU Dom zdravlja u Banjoj Luci, tako i ostale domove zdravlja iz opština iz kojih „Bema“ zapošljava radnike i traž da se ovlašćeni doktori porodične medicine edukuju po pitanju zakonskih propisa, kao i izdavanja medicinske dokumentacije po osnovu privremenih spriječenosti za rad. Mđutim, do danas naši apeli nisu doprinijeli da se zakonski propisi ne krše, da se poslodavcima ne dostavlja neispravna dokementacija po osnovu privremenih spriječenosti za rad, te smo iz tog razloga sve morali predati advokatu koji je i pokrenuo zahtjeve za naknadu štete u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, za sada od JZU Dom zdravlja u Banjaluci, ali toga će biti još”, najavio je prvi čovjek “Beme”, kolektiva koji je skoro dvije decenije primjer uspješne firme, koja je izrasla u giganta i koja odoljeva svim pritiscima, pa tako i ovom posljednjem, kao što je to činila i svih godina unazad, jer ova firma jednostavno ima snagu, ima neumornog Umičevića i ima svoje radnike koji vole svoju “Bemu”. Marinko, samo naprijed, uz tebe su svi oni koji prepoznaju pošten rad, trud, humanost, brigu o firmi iradnicima, borbi za svako radon mjestu i kamo sreće da je više takvih rukovodilaca, jer bi u tom slučaju naša Republika Srpska bila jača oo Švajcarske.

N.Sp.