Uspješni klub nastavlja dominaciju: KKI “Vrbas” opet osvojio Kup BiH

Košarkaški klub invalida “Vrbas”, na čijem je čelu ugledni sportski radnik Marinko Umičević, po peti put postao je pobjednik Kupa BiH pošto su u finalu danas u Zenici savladali KIK “Zmaj”, rezultatom 84:60 (27:12, 17:20, 18:17, 22:11).

Pehar kapitenu ovog trofejnog sportskog kolektiva, Biljani Nedić, uručio je Alaga Pašić, predsjednik Saveza košarke u kolicima BiH, a medalje je uručio selektor BiH Behrudin Bajgorić. Banjalučani su na ovaj način došli do duple krune, jer su ranije na ubjedljiv način osvojili šampionski naslov i time pokazali da se radi o jednom od najuspješnijih sportskih kolektiva u ovoj zemlji. Kada je riječ o finalu Kupa treba istaći da su igrači KKI “Vrbas” vodili od početka susreta i da je njihov trijumf više nego zaslužen.

U pobjedničkom sastavu najefikasniji bili su Vlado Švraka sa 35 i Ante Štimac koji je dao 27 poena, a kod tima iz Gradačca najbolji je bio Nermin Pandžić sa 19 poena.

Recimo još da je ovo bila peta pobjeda KKI “Vrbas” u tekućoj sezoni protiv KIK Zmaj, a njihov šesti meč na programu je 21. maja u Ljubljani, kada će igrati finale NLB lige.

Inače, prije početka finala Kupa BiH košarke u kolicima, upriličena je i mala svečanost na parketu dvorane Arena u Zenici. Naime, kapitenu KKI “Vrbas” Biljani Nedić uručen je pehar za devetu uzastopnu titulu u Premijer ligi. Osim toga priznanje je dobio i Vlado Švraka koji je sa 297 poena najbolji strijelac nedavno završene premijerligaške sezone.

Inače,  KKI „Vrbas“  sa Umičevićem na čelu prošle godine obilježio je dvije decenije više nego uspješnog postojanja. Treba naglasiti da je Umičević, kako se to narodski kaže, predsjednik, otac i majka Košarkaškog kluba invaliida „Vrbas“, a koji je najuspješniji sportski kolektiv u zadnjih deset godina u regionu, upravo zahvaljujući velikom entuzijazmu, energiji, donacijama i predanom radu kako rukovodstva kluba, tako i igrača.

N.Sp.