U korist studenata i novih znanja: ETF i Prointer ozvaničili saradnju

Nova učionica ili računarska laboratorija, dobro bi došle Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci na kojem se uveliko radi na opremanju prostorija i obnavljanju opreme. „Fakultet decenijama nije ozbiljno sređivan i dosta toga je zastarilo“, kaže dekan Zoran Đurić, koji se nada da će nedavno ozvaničena saradnja sa kompanijom Prointer ITSS, članicom Infinity International Group, donijeti brojne novitete.

Osim računarskoj laboratoriji koju će im ta kompanija donirati, na ETF-u se prije svega raduju budućoj saradnji sa jednim od IT lidera u Bosni i Hercegovini, od koje i profesori i studenti mnogo očekuju.

„Svakako ćemo pokušati da kroz zajedničku saradnju animiramo studente da idu na praksu u Prointer, ali i da njihovi zaposleni dođu kod nas i održe poneko predavanje o tehnologijama koje se koriste u projektima na kojima rade. Takođe planiramo da zajedno sa studentima posjetimo kompaniju i na licu mjesta pogledamo kako se projekti realizuju i da u njima potencijalno i učestvujemo“, kaže Đurić.

U planu je i studentsko takmičenje, poput hakatona koji je Prointer u prvoj godini pandemije uspješno realizovao, a studentima završnih godina od posebnog značaja bila bi mogućnost zajedničkog rada na konkretnim projektima.

„Imali smo ideju da formiramo mješovite timove sa fakulteta i kompanije i da pokušamo da ponešto odradimo jedni za druge ili za neku treću stranu. Naši studenti na četvrtoj godini imaju obaveznu stručnu praksu, dosta njih već ima i stipendije i kontakt sa privredom, ali željeli smo da to dodatno institucionalizujemo. Velika je stvar da svršeni akademac uz diplomu u svoj CV ubilježi i nekoliko urađenih projekata za konkretnog naručioca“, objašnjava Đurić.

Najbolji akademci sa ETF-a u Prointeru nikad nisu „višak“, pa se budućoj saradnji raduju i stručnjaci iz ove kompanije. Pomoć pri odabiru kandidata za stručnu praksu, oglašavanje zaposlenja, učešće studenata u najznačajnijim događajima iz svijeta informacionih tehnologija, samo su neki od partnerskih planova.

„Dobar i kvalitetan kadar u našoj kompaniji uvijek je imao svoje mjesto i zato je naš prioritet da takve ljude pridobijemo i zadržimo. Kroz stipendije i brojne aktivnosti podržavali smo mlade kolege i na tome ćemo ćemo raditi u budućnosti. Vjerujemo da će saradnja sa ETF-om biti od višestrukog značaja i da jedni drugima imamo mnogo toga da ponudimo“, kaže Gordana Kovačević, direktorica Prointera.

Za početak, fakultetu je ponuđena podrška u renoviranju i opremanju jedne od učionica, kako bi se studentima omogućio bolji i efikasniji prostor za rad. U Prointeru ističu da im je krajnji cilj da pomognu u stvaranju dobre i perspektivne budućnosti aktuelnim, ali i svim budućim generacijama studenata elektrotehnike.

(PR)