Spektakularni koncert Trkulje i Milenkovića povodom predaje aplikacije Banja Luka 2024

Banjaluka se i prostorno i programski ubrzano priprema za konačnu odluku koji će grad nositi prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2024. godine.

Otkrivajući jedan od svojih najreprezentativnijih objekta kulturnog nasljeđa, u sjaju kakav je bio prije skoro devet decenija, ispred Banskog dvora, 25. jula od 21 čas Banjaluka će predstaviti svoj programski koncept “Suprotnosti se privlače” spektakularnim i jedinstvenim zajedničkim nastupom Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje.

Svjetski priznate virtuoze klasične muzike na violini i moderne tradicije na mnogobrojnim instrumentima, Milenkovića i Trkulju, pratiće banjalučki simfoničari koje će činiti muzičari iz Banjaluke, Bihaća i Jajca, tri grada koji su se zajednički kandidovali i strijeme prestižnoj evropskoj tituli. 44 muzičara Banjalučke filharmonije, raspoređeni na sceni u neobičnom omjeru 20:24 dodatno će naglasiti želju Banjalučana da baš za pet godina njihov grad bude ovjenčan laskavim naslovom Evropske prestonice kulture, objavljeno je na portalu banjaluka2024.ba.

Spajajući samo na prvi pogled nespojivo, Banjaluka će predstaviti ne samo različite umjetnike i muzičke žanrove, već će i “novim” Banskim dvorom nastaviti da razvija nove kulturne sadržaje zacrtane u Strategiji razvoja kulture grada, kao jedinstvenog dokumenta u Bosni i Hercegovini, nastalog kao rezultat kandidature Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture.

Koncert Trkulja/Milenković organizovali su Fondacija Banjaluka 2024 u saradnji sa Gradom Banjaluka, a ulaz će biti besplatan.