Prvi čovjek rukometa Srpske: Umičević ugostio zlatne kadete Republike Srpske

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske, ugostio je kadetsku reprezentaciju Republike Srpske, koja je pred kraj prošle godine osvojila prvo mjesto na turniru u Solunu, i sasvim zasluženo donijela zlatni pehar i medalje u Republiku Srpsku, te na taj način pokazala da rukomet u Srpskoj ima svijetlu budućnost.

Kao što je poznato klinci su na briljantan način okončali takmičenje u Grčkoj i tom prilikom su zabilježili svih šest pobjeda, i tako na vrhunski i najbolji mogući način opravdali povjerenje i nade koje su u njih polagali kako Savez na čelu sa Umičevićem, tako i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je pomogao odlazak mladih kadeta u Grčku na turnir. Pored toga, mladi rukometaši su uz stručni štab, imali ogromnu podršku prvog čovjeka rukometa Srpske Marinka Umičevića koji ih je svakodnevno bodrio, pratio njihove igre, hrabrio ih i pomagao na sve moguće načine, a širu javnost je sa uspjesima sa turnira obavještavao putem medija, internet stranice Saveza, ali i posebno sa svojih profila na društvenim mrežama, čime je po ko zna koji put pokazao i dokazao koliko voli sport i koliko zna da se raduje sportskim uspjesima domaćih igrača, klubova ili selekcija, koje redom nesebično pomaže decenijama, najviše iz sopstvenog džepa, na šta bi se mnogi na našim prostorima trebali ugledati.

“Želim da vam od srca čestitam na činjenici što ste osvojili pobjednički trofej u Solunu. Čestitam i selektoru Nemanji Dmitroviću kao i Obrenku Miljkoviću koji je bio vođa puta kao i ostalim članovima delegacije. Pratio sam sva dešavanja i znam da ste bili na nivou i da ste na dostojanstven način reprezentovali Republiku Srpsku. Ovim putem prenosim vam i pozdrave i čestitku od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji će vas takođe ugostiti. Još jednom iskrena čestitka i mi ćemo nastojati da vam omogućimo da i dalje nastupate na nekom od turnira u inostranstvu”, rekao je Marinko Umičević, koji je i tehnički direktor uspješne banjalučke Tvoirnice obuće “Bema”, koja je zajedno sa njim jedan od najvećih donator sporta u Republici Srpskoj, za šta zaslužuje sve pohvale i svaku vrstu priznanja.

Umičević je na ovom prijemu igračima poklonio rukometne patike i cipele koje su dobili i ostali učesnici smotre u Solunu među kojima su bili i sudije Vladimir Barać i Vedran Šatordžija, koji su sudili finale za rukometašice. Selektor Nemanja Dmitrović zahvalio se predsjedniku Marinku Umičeviću na prijemu.

“Hvala vam što ste nas ugostili, ali se zahvaljujemo što ste nam omogućili da odemo na ovaj turnir. Nadam se da smo osvajanjem prvog mjesta na najbolji način uzvratili za ono što ste vi uradili za nas i što ste u nas vjerovali, naglasio je Dmitrović. Kapiten Nemanja Stupar takođe je imao riječi hvale za predsjednika Rukomentog saveza Republike Srpske Marinka Umičevića, a kako i ne bi kada je uz njih bio svakodnevno iz Banjaluke, bodreći ih i prenoseći ovdašnjoj javnosti svaki njihov rezultat ili potez sa turnira.

“Znamo da nije lako da se obezbijede sredstva za odlazak na ovaj daleki put. Vi ste sa vaše strane sve uradili, imali smo od vas podršku i hvala vam na tome, a mi smo uzvratili pobjedničkim peharom”, izjavio je Stupar. Obrenko Miljković naglasio je da su dječaci bili pravi, kako na terenu tako i izvan njega.

“Oni su na najbolji način reprezentovali rukomet Republike Srpske. Ostavili su i srce na terenu samo da dođu do konačnog trijumfa u čemu su i uspjeli. Vama hvala što ste nam obezbijedili odlazak u Grčku, i moram pohvaliti i šefa Predstavništva Republike Srpske u Solunu Jelenu Jovanović, koja nam je takođe obezbijedila sve što nam je trebalo”, izjavio je Miljković.

Naime, ovo zlato sija još većim sjajem jer je, kao prvo, velika stvar što su ovi momci iz naše Republike Srpske uopšte imali priliku da odu, odnosno otputuju i igraju na ovako prestižnom turniru. A da odu na ovu rukometnu smotru pobrinuo se Rukometni savez Republike Srpske, na čelu sa neumornim prvim čovjekom Saveza Marinkom Umičevićem, uz veliku i nesebičnu pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojem mladi rukometaši, stručni štab i Savez još jednom upućuju riječi zahvalnosti.

Inače, Rukometni savez Srpske veliku pažnju poklanja radu sa mladima, a osvajanje ovog turnira u Solunu bez ijednog poraza, poput nezaustavljivog “parnog valjka”, je samo dodatna potvrda toga, pri čemu velike zasluge pripadaju prvom čovjeku rukometa Srpske Marinku Umičeviću, koji je takođe učinio sve da klinci dobiju sve što je potrebno kako bi otišli u Grčku i koji je do sada mnogo učinio za rukomet, ali i sport u Republici Srpskoj uopšte.

Iako nije lično bio u Solunu, Marinko je svakodnevno davao podršku reprezentaciji, bodrio ih, hvalio, prenosio njihove rezultate i utiske sa utakmice, te davao savjete i na taj način po ko zna koji put pokazao koliki je zaljubljenik u rukomet, ali i sport uopšte, jer je riječ o čovjeku koji je već godinama volonterski angažovan u rukovodstvima više sportskih klubova i saveza, a o njegovoj finansijskoj podršci domaćem sportu se mogu pisati dugometražni novinski članci, u nastavcima…

N.Sp.