Prodaje se tropski raj koji je izgradio David Bowie

Tropski raj na otoku Mustique sagrađen je specijalno za Davida Bowieja prije 26 godina, a sada se prodaje za vrtoglavih 30 miliona dolara.

Imanje Mandalay jedno je od najljepših na Mustiqueu, a Bowie ga je 1995. prodao milioneru, izdavaču Felixu Dennisu koji je lani preminuo pa se kuća ponovo našla na tržištu.

Prostrana kuća s pet spavaćih soba sagrađena je u balineškom stilu, okružena koi jezerima, stazama i bazenima te potpuno opremljenom pozornicom za koncerte.

Mustique je odabrao sasvim slučajno: “Iskreno, bilo je to krajnje čudno. Otišao sam tamo kako bih proveo nekoliko dana s Mickom Jaggerom i Jerry Hall u njihovoj kući i dok sam čekao brod odlučio sam malo se provozati po Karibima, a to se nikad nije dogodilo jer se dogodio neki kvar s brodom, otpao je propeler ili slično, pa sam ostao zarobljen. Stoga sam otišao u šetnju jedan dan jer nisam imao ništa pametnije raditi i naišao sam na netaknuti dio zemlje koji je bio odmah do zemljišta Arnea Hasselqvista. Ideja se sama pojavila, malo smo razgovarali o tome i pomislio sam – zašto ne?”, rekao je Bowie u davnom razgovoru za Architectural Digest.

Švedski arhitekta Arne Hasselqvist odlučio je dio zemljišta prodati Bowieju koji je od njega tražio da mu projektuje kuću. Pritom je inzistirao da što manje sliči ostalim kućama na Karibima te da mu inspiracija budu one u Indoneziji, u čiju je kulturu Bowie bio zaljubljen. Svojedobno je priznao kako je kuća toliko opuštajuća da mu je tokom boravka na Mustiqueu bilo teško raditi: “To je tako opuštajuće mjesto da uopšte nemam motivaciju pisati kad sam tamo”, rekao je Bowie.

Capkture

Captlure

Captmure

Capture

Capture.JPGk

Capture.JPGmm

Capture.JPGn

Capture.JPmG

Izvor – tportal.hr

Foto – Profimedia