Nikad dosta zabave i druženja: I četvrti PROkids oduševio mališane

Školica sporta bila je krcata i prije početka festivala, jer su se mališani koji su juče poranili u Delta Planet u Banjaluci odmah dohvatili penjalica i ostalih sprava na kojima je moglo da se skače i uživa.

Neki su sport ostavili za kasnije i  odmah se okupili oko bine, čekajući da na nju izađu njima omiljeni likovi koje su  prethodnih godina upoznali na PROkids festivalu. A onda se odnekud pojavio svemirac PROkid i jedva stigao da zagrli sve klince koji su mu potrčali u naručje.

Tako je u već prepoznatljivo veseloj atmosferi počeo četvrti PROkids koji je i ove godine mališanima ponudio mnoštvo zabavnih i edukativnih sadržaja.

Osim Planete spota, u Delta Planet smjestila se i Planeta zabave, kojom su odzvanjale pjesme dječijeg hora „Jazavac“, a uz male balerine moglo se zaplesati ne samo u baletskom, već i u pop-rok ritmu.

Dok je čuveni Fazonko klincima objašnjavao šta su to fazoni i fore, a oni  odgovarali na njegova pitanja i nadmetali se ko će biti glasniji, nekoliko djevojčica mirno je sjedilo u jednom od kutaka festivala i oslikavalo babuške. U tome im je pomagala Natalija Avdonina iz Ruskog kulturnog centra koja kaže da joj je zadovoljstvo što je bila dio ovakve dječije zabave.

U drugom kutku, na Planeti zdravlja, baš kao i svake godine radila je „Bolnica za bubamare“. Tamo se učilo kako pravilno oprati zube, a onda se malo zavirivalo i u svijet ispod mirkoskopa.

Kutak za oslikavanje lica, kao i obično bio je prepun. Mališani su odatle izlazili sa pravim umjetničkim djelima  koja su krasila njihove obraze, čela  i nosiće.

Prepuno je bilo i na Prirodno-matematičkom fakultetu. Tu se smjestila Planeta nauke, jer su organizatori  festivala iz kompanije Prointer ITSS koja posluje u sastavu Infinity International Group, podijelii više od 250 ulaznica za tamošnji Planetarijum, Akvarijum i Terarijum. Tamo su mališani odgledali kako se kreću planete i zvijezde u vasioni i kako izgledaju ribe, kornjače, gušteri i zmije koje su nam stigle iz dalekih krajeva.

Nije zaboravljena ni Planeta mašte. I za nju je podijeljeno više od 100 karata, a mališani će se tamo spustiti u srijedu uveče. U Dječijem pozorištu moći će da odgledaju predstavu „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“, makedonskog Teatra za djecu i mlade.

Kiša juče jeste omela zabavu i druženje na otvorenom, ali organizatori kažu da mališani, ipak, nisu imali zamjerki. Zato im i dogodine obećavaju sjajan provod na njima omiljenom PROkids festivalu.

(PR)