Na sajmu u Mostaru kompanije iz RS nastupaju zajedno, učestvuje i 18 preduzeća iz Srbije

Privredna društva iz Republike Srpske zajednički će nastupi na 23. Međunarodnom sajmu privrede, koji će od sutra do subote, 9. aprila, biti održan u Mostaru, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Na štandu površine 100 metara kvadratnih, predstaviće se “BH ES elektrosistemi”, “Pošte Srpske”, “Vivako grupa” i “Iks Ekspres” iz Banjaluke, zatim “Destilacija” iz Teslića, “Farmavit” iz Ljubinja, te “Klekovača” iz Drinića-Petrovca.

Zajednički nastup organizuje Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Srpske i Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

Putem kataloga biće predstavljeno više od 20 preduzeća iz različitih grana privrede, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

U okviru Sajma, između ostalog, biće održan forum o mogućnostima saradnje između Mađarske koja je i zemlja partner ovogodišnjeg manifestacije i BiH u oblasti industrije zaštite životne sredine i poljoprivrede, kao i bilateralni susreti privrednika u okviru Evropske mreže preduzetništva.

Dobra prilika za predstavljanje

Na 23. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, koji počinje sutra, izvoznu ponudu predstaviće 18 kompanija iz Srbije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta.

Ova manifestacija, koja će trajati do 9. aprila, dobra je prilika za kompanije iz Srbije da predstave svoje proizvode, ojačaju postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz BiH, regiona i ostalim izlagačima, saopšteno je iz Privredne komore Srbije /PKS/.

Tokom trajanja sajma predviđena je i podsajamska manifestacija – Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

Predsjednik PKS-a Marko Čadež rekao je da je, uprkos globalnoj krizi, prioritet ove komore internacionalizacija i povezivanje kompanija u regionu i svijetu.

“Trudimo se da kompanije iz Srbije povezujemo što više sa stranim tržištima i stranim partnerima”, istakao je Čadež.

U organizaciji PKS-a i Razvojne agencije Srbije na Nacionalnom štandu Srbije u Mostaru predstaviće se “Jović servis i remont” – proizvodnja viljuškara, “Tehno-ekonomik” koji se bavi izradom školskog namještaja, proizvodnja veša “Piroćanac”, “Europlast Dinić” koji se bavi izradom namještaja od plastike, te proizvođač vina i bezalkoholnih pića “Rubin” Kruševac.

Svoje proizvode predstaviće i proizvodnja plastične ambalaže “MPM poliplast”, “Galeb metal pek” koji proizvodi metalne zatvarače, “Industrija mesa Nedeljković”, izrada aluminijumskih vrata i prozora “Tehnomarket”, proizvodnja keksa “Medela”, “Albus” – proizvodnja sredstava za higijenu, te izrada plastičnih cijevi “Izolir”.

Biće predstavljeni i proizvodnja soseva i začina “MIN-komerc”, “Art ival” – proizvodnja čokolada, izrada proizvoda od gume “Tigar”, proizvodnja hemijskih sredstava “Progen solušns”, “DPS klas grup” – proizvodnja brašna, te proizvodnja prediva za tekstilnu industriju “Dunav Grocka”.

Privredne komore Kruševca, Užica i Kraljeva organizuju posjetu Sajmu u Mostaru za 20 srpskih kompanija iz ovih regija.

Komorski investicioni forum zapadnog Balkana /KIF ZB/, čiji je predsjednik Čadež, predvodi privrednu delegaciju Balkana koju čini 30 kompanija poljoprivredno-prehrambene industrije sa fokusom na organsku proizvodnju i cirkularnu ekonomiju.

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posjetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u BiH.

Na prostoru od oko 30.000 metara kvadratnih okuplja svake godine izlagače iz više od 20 zemalja regiona i EU.

Ove godine zemlja partner je Mađarska, a Srbija je to bila 2018. godine.

U protekloj deceniji robna razmjena Srbije i BiH je udvostručena uz rast i suficit na strani Srbije.

BiH je peti spoljnotrgovinski partner Srbiji, treće izvozno tržište i osma destinacija po uvozu.

Prošle godine razmjena između Srbije i BiH povećana je za oko 600 miliona evra i vrijedila je 2,34 milijarde evra, odnosno 34 odsto više nego 2020. godine.

Izvoz robe iz Srbije u BiH porastao je za 352 miliona evra ili skoro 30 procenata i premašio 1,5 milijardi evra.

Suficit je dostigao 782,3 miliona evra, 105,2 miliona evra više, u poređenju sa 2020. godinom.

Sa partnerima u BiH posluje više od 7.600 kompanija iz Srbije.

(Srna)