Mališani vole tvornicu: Osnovci iz Banjaluke i Srpca posjetili “Bemu”

Tvornicu obuće „Bema“ Banjaluka, na čijem je čelu ugledni privrednik Marinko Umičević, i koja ove godine obilježava dvije decenije veoma uspješnog rada, konstantno posjećuju učenici osnovnih škola iz Banjaluke i šire regije, koji žele da se upoznaju sa tim kako funkcioniše ova velika fabrika, kako se to prave cipele, prije svega kako se to prave nadaleko poznate “Bemice”.

Svima njima, “Bema” svaki put bude dobar domaćin, tako da mališani odu zadovoljni, vide sve ono što su željeli da vide u tvornici, saznaju nešto novo, a dobri domćin Marinko Umičević za sve njih uvijek pripremi neko iznenađenje, tako da mališani odu još zadovoljniji i srećniji. Tako je bilo i protekle sedmice, kada su pogon “Beme” u Banjaluci posjetili učenici drugog razreda Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš“ iz Banjaluke, te učenici područne Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Malog Razboja, u opštini Srbac.

“Raduje nas što je djecu i ovaj put oduševila naša proizvodnja, a najviše ih je iznenadila muzika i izuzetno vesela atmosfera u našem pogonu. Mališani su sa velikim interesovanjem prošli kroz cijeli proces rada, a ovaj put su se najduže zadržali u dijelu gdje se na obuću stavljaju pertle. Oduševila ih je brzina i vještina naših radnica, jer većina djece uglavnom ima poteškoća sa vezivanjem pertli”, rekao je Umičević. On je izrazio zadovoljstvo što su mališanima prilikom posjete na praktičnom primjeru pokazali koliko se može postići svakodnevnim radom i vježbom.

“Na kraju posjete smo im pripremili užinu. Vjerujemo da su dosta naučili, a Tvornica obuće “Bema” će ih uvijek rado dočekati”, poručio je Umičević, koji je nadaleko poznat kao čovjek sa izuzetno visokim nivoom društvene odgovornosti, kao i tvornica na čijem je čelu skoro pune dvije decenije.

Pored banjalučkih osnovaca, protekle sedmice su “Bemu” posjetili i učenici iz Srpca. Naime, u saradnji sa tehničkim direktorom Tvornice obuće “Bema” Marinkom Umičevićem i predsjednikom Ansambla narodnih igara – ANI “Lijevče” Jordanom Kuvaljom “Bemu” su posjetili i, kako smo već rekli, učenici područne Osnovne škole “Dositej Obradović” iz srbačkog Malog Razboja.

“Naš pogon je obišlo 30 učenika od prvog do petog razreda, prvi put su imali priliku da vide kako izgleda rad u fabrici, ali i naša prodavnica u krugu fabrike”, rekao je Umičević, izražavajući veliko zadovoljstvo činjenicom da vlada veliko interesovanje kod učenika da posjete njihovu tvornicu i da se upoznaju sa procesima rada. Mališanima iz Srpca se najviše dopao dio fabrike u kojoj su izložene sve zahvalnice koje je “Bema”, sa Umičevićem na čelu, dobila za društveno odgovoran rad tokom 20 godina postojanja, a posebno ih je obradovala užina u “Beminom” radničkom restoranu.

“Zanimljvo je da je oko 70 odsto učenika te škole dio ANI “Lijevče“ i zaista je pohvalno da se naša tradicija i običaji prenose na mlađe generacije. Tvornica obuće “Bema” podržava rad ANI ,,Lijevče“ i zadovoljstvo nam je da smo imali priliku da ugostimo i njihove najmlađe članove”, dodao je Umičević, koji važi za istinskog humanistu i čovjeka velikog srca koji je u svakom trenutku spreman da pomogne kako običnog čovjeka, tako i grupe i organizacije ljudi, udruženja i kolektive iz oblasti sporta, kulture, a posebno višečlane porodice i uspješne mlade ljude, na čemu mu mnogi mogu samo pozavidjeti, posebno oni koji imaju daleko više mogućnosti. E zato je Marinko jedan, jedini i jedinstveni, kojem ogovaranja i zluradi komentari zavidnih ljudi na društvenim mrežama ili nekim medijima nikada nisu, niti će moći nanijeti bilo kakvu štetu. Jer, onaj kojeg vole djeca je, vjerujte, istinski dobar čovjek i to niko osim djece ne može bolje procjeniti.

(N.Sp.)