Maji Macuri nagrada za najbolji govor na XVIII takmičenju u besjedništvu

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci je, pred punim amfiteatrom, održano XVIII takmičenje u besjedništvu, 23.11.2023. godine u organizaciji Centra za retoriku i govorništvo “Institutio Oratoria”, kojim rukovodi prof. dr Nikola Mojović uz svesrdnu pomoć mr Milice Kostovski.

Takmičari su se riječima ogledali u tri discipline – slobodna tema, zadata tema i improvizacija a nadmetali su se i za dvije posebne nagrade – onu publike i Studentskog saveza.

Takmičari su publici i žiriju priredili praznik govorništva, te i jedne i druge stavili pred tešku odluku – koga nagraditi.

Nagradu publike i nagradu za najboljeg improvizatora osvojila je Tamara Aleksić. Nagradu za najbolji govor na slobodnu temu i posebnu nagradu Studentskog saveza Pravnog fakulteta za najrodoljubiviji govor osvojila je Maja Macura. Nagrada za najbolji govor na zadatu temu pripala je Mariji Mitrović. Sve dobitnice studentkinje su treće godine prava.

Centar postoji već dvije decenije i njeguje plemenitu i gotovo zaboravljenu vještinu besjedništva. Već 18 godina priređuje takmičenje koje pokazuje šta je sve moguće postići ljubavlju prema slobodnoj misli, voljom da se napreduje i vrijednim radom na sebi. Ako je suditi po ovim mladim ljudima, Republici Srpskoj argumentovane lijepe riječi neće nedostajati.