Izložba Collegium Artisticum – Arhitektura 2018 u Banjoj Luci

Asocijacija arhitekata u BiH, u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor, otvorila je izložbu Collegium Artisticum – Arhitektura 2018 u Banjoj Luci.

Izložba je otvorena sinoć u Banskom Dvoru (Crveni salon), a pored selekcije projekata, program otvaranja je obilježilo predavanje “Realizovani poslovni obekti” arhitekte Gordane Poparić dipl.inž.arh.

Thumbnail

O Collegium artisticum

Godišnja izložba Collegium Artisticum je ove godine obilježena strogom selekcijom radova od strane Tročlane međunarodne komisije, koju su činili: Idis Turato, Tadej Glažar i Christoph Hinterreiter.

Komisija je od 57 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrala samo njih 18, među kojima su najuspješniji nagrađeni po kategorijama.

GRAND PRIX je osvojio Studio Non Stop sa realizacijom Upravne zgrade tvornice cementa Kakanj.

U kategoriji Realizacija najuspješniji je projekt Hotela Mgallery autora ahA+knAp. Nagradu za najbolji Enterijer su osvojili Lidija Manuševa i Mario Ferušić za projekt Sedatex.

Nagradu za Ideju dobio je projekat Omladinski Centar Most Mira- autora Projekt V
Arhitektura. Dodijeljene su i dvije specijalne nagrade: Nagrada “Javni prostor” – Banjalučki mol/small SCALE – IC za Prostor i Nagrada “Novi arhitekti” – Ena Kukic & Dinko Jelecevic (Projekti Centar; Kuca; Spomen Park Bihać).

O Školi AA BH

Predavanja Škole AA BH pružaju stručni osvrt na trendove arhitektonskog projektovanja, ali i tehničku podlogu za primjenu savremenih proizvoda iz građevinske industrije. Sve veći broj raznovrsnih novih materijala i tehnologija se pojavljuje na tržištu, a preduslov za njihovu ispravnu primjenu u projektovanju predstavlja poznavanje njihovih tehničkih specifikacija i pravilne ugradnje.

Predavanja su organizovana u saradnji sa odabranim brendovima iz građevinske industrije, koji polaznicima osiguravaju tehničku dokumentaciju i uzorke materijala.

Osim što je ovo prilika da se sa arhitektima i građevinskim inžinjerima razgovara o inovacijama i problemima savremenog arhitektonskog dizajna, predavanja su prilika za upoznavanje široke publike sa novim materijalima, sistemima građenja i opremom, te povezivanju sa stručnjacima koji mogu pružiti tehničku podršku tokom projektovanja.