IKEA prestaje proizvoditi zavjese i žaluzine opasne za djecu

Od januara 2016. godine u asortimanu robnih kuća IKEA širom svijeta dostupne su prozorske zavjese i žaluzine bez poteznica ili sa skrivenim poteznicama za povlačenje. Stručnjaci za razvoj proizvoda kompanije IKEA četiri godine radili su na prilagođavanju asortimana žaluzina i zavjesa kako bi učinili život kod kuće sigurnijim za malu djecu.

“Smatramo da su djeca najvažniji ljudi na svijetu i činimo sve kako bismo dom učinili što sigurnijim mjestom za življenje. Za kompaniju Ikea smanjenje rizika od davljenja poteznicama nije dovoljno dobro rješenje – mi ga želimo u potpunosti ukloniti. Stoga od 2012. radimo na prilagođavanju asortimana zastora i žaluzina te smo razvili alternativna rješenja koja u potpunosti uklanjaju ovaj rizik”, naglasila je menadžerica Ikea asortimana Emelie Knoester.

Istraživanja su pokazala kako je u Sjedinjenim Američkim Državama između 1996. i 2012. godine u prosjeku svakog mjeseca jedno dijete umrlo od davljenja poteznicom za zavjese ili žaluzine. Kako bi ponuda u robnim kućama Ikea sadržavala 100% sigurna rješenja za prozore, stručnjaci za razvoj proizvoda kompanije Ikea održali su brojne konzultacije s agencijama za sigurnost proizvoda, a novi asortiman dizajniran je i proizveden na uobičajen Ikea način – fokusom na stvaranje trajnih, održivih te cijenom pristupačnih proizvoda koji se lako mogu koristiti.

Izvor – tportal.hr

Foto – IKEA