Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola naredne godine

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, koje treba da počne naredne godine, skratiće duge procedure koje u pojedinim opštinama traju i po nekoliko mjeseci, a svaki potencijalni investitor u kratkom roku znaće da li će dobiti dozvolu za gradnju, ili ne.

Zato su predstavnicima lokalnih zajednica, na radionici organizovanoj u Vladi, predstavljene prednosti i značaj e-dozvola i način njihove potpune primjene.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi najveća su prepreka uspostavljanju elektronskog izdavanja građevinskih dozvola. S tim problemom suočavaju se i u opštini Višegrad, odakle poručuju da će od nadležnog ministarstva zatražiti novi rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Da će e-dozvole proceduru sa šest mjeseci u pojedinim slučajevima skratiti i na šest dana – sigurni su u Višegradu. Iz Ministarstva građevinarstva kažu da će zahtjev lokalnih zajednica za novi rok legalizacije podržati. Rezultat onoga koji je istekao krajem 2016. godine je legalizacija 70 odsto bespravno izgrađenih objekata. Potpuno rješenje ovog problema omogućiće funkcionisanje e-dozvola.

“Da bismo to realizovali prva pretpostavka je da moramo promijeniti Zakon o uređenju prostora i građenju i još 17 zakona raznih institucija. Riječ je o manjim intervencijama u zakonskim rješenjima kako bi ispunili zakonsku pretpostavku da možemo ići u cijeli proces e-dozvola”, ističe Srebrenka Golić ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Vlada i Ministarstvo, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, lokalne zajednice upoznali su o prednostima e-dozvola. Kažu da brza i efikasna administrativna rješenja, bezbjeđuju dolazak i ostanak investitora.

Lada Buševac šef Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije, grupacije Svjetske banke u BiH navodi da investitor traži jednostavna i predvidljiva zakonska rješenja, koja omogućavaju da se iz poslovne ideje vrlo brzo mogu razviti cijeli biznis plan i poslovni projekat, stvoriti radna mjesta i dodatna vrijednost.

E-dozvole u Makedoniji i Crnoj Gori potpuno funkcionišu, Srbija je u završnoj fazi, a Srpska bi, ispune li se sve zakonske pretpostavke, funkcionalan sistem, a samim tim i veći broj investitora, mogla da ima već naredne godine.

(Glassrpske)