Edin Fehratović: Umjetnost za sve

Edin Fehratović je dvadesetosmogodišnji mladić koji svoja zapažanja, sve ono što mu se sviđa, što ga raduje i čini srećnim prenosi crtežom na papir. Edin je iz Gračanice, ali je u potrazi za boljim životom odselio u slovenački Kranj.

 

Edin nije školovani umjetnik, ali svoja interesovanje i talente dobro poznaje. Od malih nogu ga zanima crtanje, te je ranije radio grafite i skice za tetovaže, a ponekad se bavim i wall artom.

 

Ne mogu reći da imam poseban stil i tehniku crtanja, jednostavno crtam ono što mi se svidi i na način koji smatram prikladnim za to. Sve ono što se dešava oko mene, što vidim u prolazu, dok čitam novine, gledam TV, komuniciram s ljudima… kasnije iz podsvijesti prenesem na papir“, kaže Edin.

 

Ipak, dodaje da mu je najveća inspiracija supruga, koja je njegov najveći kritičar, najveći oslonac i osoba koja ga uvijek inspiriše da bude bolji.

 

Najlakši i najpraktičniji način da podijeli svoj rad sa drugima našao je u društvenim mrežama, preko kojih komunicira s onima kojima se sviđaju njegovi radovi i onima koji dijele slična interesovanja. Dodaje da ovo nije način da unovči ono što radi jer crteže ne prodaje, već poklanja.

 

“Crteže ne prodajem iz razloga što ovo smatram darom, a dar po mom mišljenju nema cijenu, već ga treba sa drugima dijeliti. Dosad sam poklonio mnogo crteža i to planiram i dalje raditi. Ja sam dovoljno zaradio ako moj crtež nekoga usreći, donese mu osmijeh na lice, učini neki prostor ljepšim… Umjetnost treba da pripada svima“, dodaje Edin.

 

Edina možete pratiti na Facebook stranici Crteži by Edin Ferhatović.

 

!cid_ii_ike3lavg8_152c15eadfbb11d8

!cid_ii_ike3lawu13_152c15eadfbb11d8

!cid_ii_ike3latx3_152c15eadfbb11d8

!cid_ii_ike3lauw6_152c15eadfbb11d8

!cid_ii_ike3laum5_152c15eadfbb11d8