Danas je Međunarodni dan poljupca

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan poljupca. Inicijativa za ovaj dan potekla je iz Velike Britanije, kada je prije nekoliko godina organizovano nacionalno takmičenje u ljubljenju.

 

Ovaj datum, odnosno 6. jul, ustanovljen je jer je sve veći broj ljudi počeo da zaboravlja uživanje koje nam poljupci donose.

 

Naučnici su otkrili da je ljubljenje višestruko korisno po zdravlje. Dok se ljubimo, pojačava se lučenje hormona sreće, adrenalin kola krvotokom, krvni pritisak raste, a puls se ubrzava.

 

Primjereni, optimalni poljupci stvaraju osjećaj ugodnosti i smirenja i pridonose fizičkoj ravnoteži tijela, povećavaju odbrambene sposobnosti organizma, podmlađuju kožu i mišiće lica, uklanjaju stres i podižu samopoštovanje.

 

Strastveni, neobuzdani poljupci uzrokuju orkanska uzbuđenja u cijelom tijelu, ubrzava se rad svih organa, pluća, mozga i srca. Srce radi 30 do 60 posto brže, krv brže cirkuliše, povećava se krvni pritisak i povisuje tjelesna temperatura za pola stepena.

 

Postoje različita mišljenja o porjeklu poljupca. Prema legendi poljubac su izmislili srednjovijekovni vitezovi koji su tako utvrđivali jesu li su njihove žene pile sočnu medovinu, a druga teorija kaže da poljubac potiče od veze majke i djeteta.

 

Zanimljivo je da neke američke države imaju svoje zakone vezano za poljupce. U američkoj saveznoj državi Viskonsin zabranjeni su strastveni poljupci, a u Mičigenu je muškarcima zabranjeno da svoje žene ljube nedjeljom. U Ajovi su uvedena vremenska ograničenja za ljubljenje u javnosti.

 

Da li ste već nekog poljubili danas?

 

 

Izvor: nezavisne.com