CFI časopis po drugi put imenuje UniCredit za najbolju banku sa društvenim uticajem u Evropi

Magazin Capital Finance International (CFI.co) proglasio je UniCredit za najbolju banku sa društvenim uticajem u Evropi u 2021. godini. Drugu godinu zaredom, časopis je odabrao UniCredit za vodeću instituciju koja daje snažan doprinos pozitivnom društvenom razvoju te utiče na podršku realnoj ekonomiji u cijeloj Evropi.

Sudije su istakle posvećenost UniCredit-a  istrajnom sistemu vrijednosti i značajne napore u integrisanju održivosti u svoje kapitalne strategije.Takođe je pohvaljena ponuda banke koja nudi konkretna rješenja za održivi razvoj, uključujući finansijsku edukaciju za mlade i programe izgradnje kapaciteta za preduzetnice, kao i jasan napredak UniCredit-a u nekoliko ambicioznih ciljeva ESG-a.

Komentarišući nagradu, Roberta Marracino, Direktor za ESG  strategiju i bankarstvo sa društvenim uticajem UniCredit Grupe, rekla je: „Izuzetno smo ponosni što nas je CFI ponovno priznala kao najbolju banku sa društvenim uticajem u Evropi. Nastavljamo vrijedno raditi na ostvarivanju naših ESG ciljeva uz snažnu posvećenost podršci našim klijentima i zajednicama u trenutnoj fazi tranzicije, osiguravajući pravedan put za sve prema sve inkluzivnijoj i održivoj ekonomiji i društvu.”

Program bankarstva sa društvenim uticajem UniCredita (SIB) od pokretanja u Italiji krajem 2017. godine do juna ove godine plasirao je preko 5 270 kredita, uključujući finansiranje sa društvenim uticajem i mikrokredite. Na 11 tržišta UniCredit-a pružena je podrška socijalnim preduzetnicima i inicijativama s mjerljivim pozitivnim društvenim uticajem u iznosu većem od 295 miliona evra.

Uspjeh SIB programa odražavao se i na lokalnom nivou. UniCredit banci u Mađarskoj nedavno je dodijeljena EFFEKT 2030 nagrada za ulaganje u zajednicu u kategoriji Opportunity Business za najbolje bankarstvo s društvenim uticajem, kao priznanje za uložene napore u izgradnji lokalne održivosti u skladu s opredjeljenjima i ciljevima UniGredit Grupe.

UniCredit Bank Banja Luka takođe učestvuje u pružanju podrške lokalnoj zajednici, a svoje aktivnosti sa društvenim uticajem usmjerila je primarno ka širenju finansijske pismenost kroz podsticanje pojedinaca i organizacija. Od niza različitih aktivnosti koje su planirane za naredni period, izdvojili bismo saradnju sa Inovacionim centrom Banja Luka i Ekonomskom školom Banja Luka. Realizacijom aktivnosti usmjerenih na jačanje finansijske pismenosti, uz saradnju finansijskog i privatnog sektora, možemo imati pozitivan uticaj na mlade, ali i društvo u cjelini.

(PR)