“Bema” odgovorila doktoru: “Doktor Dujaković potpisivao neispravne doznake za bolovanje”

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka, koju već skoro dvije decenije sa velikim uspjehom vodi njen tehnički direktor Marinko Umičević, nadaleko je poznata kao tvornica sa jednim od najvećih dostignutih nivoa društvene odgovornosti, jedan je od najvećih donatora, radi se o preduzeću u kojem plata nikada nije zakasnila ni sat vremena, redovno plaća sve obaveze, a radnici su uvijek bili i biće “Bemin” najveći resurs i ponos.

U ovoj velikoj firmi, kroz čije kapije svakog dana uđe oko 1.250 radnika, sve je posloženo pod konac, obaveze svakog radnika se znaju, ali se svakako poštuju i sva prava koja radnik po zakonu ima, i to je za ljude poput Marinka Umičevića “sveto pismo”. Kako bi radnici bili što zadovoljniji i kako bi prepoznali da njihova “Bema” uvijek stoji iza njih, omogućene su im brojne pogodnosti, od mogućnosti kreditiranja do obuće i školskih knjiga koje za djecu svojih radnika obezbjeđuje ova tvornica, a na prijedlog Umičevića koji sve to “gura” godinama i brine svakodnevno, kako o proizvodnji, tako i o svojim vrijednim radnicima, koji su za njega glavni motor ove uspješne i zdrave poslovne priče.

A kada smo već kod zdravlja, opšte je poznato da “Bemini” radnici nekoliko puta godišnje mogu besplatno da idu na preventivne preglede, što im je na inicijativu njihovog direktora Marinka Umičevića, obezbjedila upravo “Bema”. Takođe, sve obaveze ove firme prema radnicima koji su opravdano odsutni zbog bolovanja su izmirene, tako je bilo do sada, a tako će biti i ubuduće,

Međutim, kao i u svakoj uspješnoj priči, uvijek postoje oni kojima to smeta, koji bi da to malo poljuljaju, koji su zavidni na uspjehe “Beme”, kojima je krivo što Marinko svima smije reći sve u lice, pa konstantno pokušavaju da podmetnu po neki “klip u Bemine točkove”.

Najsvježiji slučaj zove se doktor banjalučkog Doma zdravlja Rade Dujaković, koji već u nekoliko navrata putem medija pokušava da diskredituje i optuži “Bemu” i lično njenog tehničkog direktora, koji su samo tražili da narečeni doktor radi po zakonu prilikom odobravanja bolovanja za radnike, odnosno da potrebu za bolovanjem nekog radnika potkrijepi valjanim dokazima i pratećom dokumentacijom, onako kako to nalaže zakon.

Ipak, umjesto da prihvati zamjerku, doktor je počeo medijsku hajku i prepucavanje sa Umičevićem zbog čega je prvi čovjek “Beme” opet morao da reaguje i da javnosti pokaže o kakvim podvalama se radi.

S tim u vezi, iz “Beme” su podsjetili da su predzadnjeg dana oktobra putem portala „Capital“ jasno i argumentovano objasnili zbog čega je, putem njihovog advokata, JZU Dom zdravlja u Banjaluci dobio zahtjev za nadoknadu štete i opomenu pred tužbu, zbog kojih propusta konkretno i kršenja odredbi Pravilnika o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, a koje su činili pojedini ovlašćeni doktori porodične medicine prilikom utvrđivanja i vođenja privremenih spriječenosti za rad našim radnicima, među kojima je i doktor Dujaković.

“Opet naglašavamo, a što bi javnosti trebalo biti jasno, da propuste ovlašćenih doktora porodične medicine ne utvrđuje naš tehnički direktor Marinko Umičević, odnosno Tvornica obuće „Bema“, već ovlašćeni državni organ, u konkretnom slučaju Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji nam je dostavio i još uvijek dostavlja obavještenja nakon izvršene kontrole opravdanosti privremenih spriječenosti za rad, a u kojima se navodi da postupak utvrđivanja privremenih spriječenosti za rad nije sproveden na način i u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, odnosno da se obratimo zdravstvenoj ustanovi sa zahtjevom za naknadu štete u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, što i činimo”, navedeno je u reakciji iz “Beme” na intervju doktora Dujakovića u listu “Euroblic”.

Međutim, kako navode iz “Beme”, očito da pojedinci misle da mogu protiv zakona, odnosno države, pa je tako dr Dujaković nastavio sa nepotkrepljenim prozivanjem Umičevića, te putem RTV BN iznio notorne i gnusne laži na njegov lični račun, koje su nakon toga prenijeli i ostali portali bez ijednog dokaza o nelogičnim tvrdnjama, poput one da je dao otkaz u banjalučkom Domu zdravlja, nakon što je na njega i njegove kolege navodno vršen pritisak poslodavca, jer je produžio bolovanje radnici oboljeloj od karcinoma, što u “Bemi” smatraju lažnim.

Zato iz “Beme” sa punim pavom upozoravaju da je najveći problem u ovom slučaju upravo u potpisanoj doznaci, koju smataju neispavnom, a na kojoj stoji potpis tog doktora.

“Dr Dujaković je 29. maja ove godine izdao neispravan Izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad našoj radnici koja boluje od maligne bolesti. Budući da nismo mogli preuzeti neispravan Izvještaj isti smo vratili imenovanom doktoru da izvrši korekciju i izda ispravan Izvještaj. Međutim, dr Dujaković ponovo čini grešku i to dva dana kasnije kada izdaje opet neispravan Izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad tako bolesnoj radnici.

Napominjemo da propusti nisu bili tehničke prirode, već doktor Dujaković nije vodio tačan razlog privremene spriječenosti za rad tako bolesnoj radnici, označavao je da je na bolovanju zbog njege djeteta oboljelog od maligne bolesti, odnosno pratnje za vrijeme bolničkog liječenja djeteta oboljelog od maligne bolesti”, precizirali su iz “Beme” ukazujući na očigledan i svjestan propust doktora Dujakovića prilikom sačinjavanja doznake, jer je očigledno unosio netačne razloge.

Iz “Beme” navode da tu nije kraj problemims koje je izazvao ovaj nesavjesni doktor, po dodaju da je u trenutku kada je “Bemin” socijalni radnik saopštio radnici da njen Izvještaj ponovo nije ispravan, teško bolesna radnica vidno uznemirena zbog toga šta joj čini ovlašćeni doktor porodične medicine zatražila je od tog socijalnog radnika da se nastali problem riješi službenim putem, jer ona više nije mogla odlaziti kod ovlašćenog doktora porodične medicine i objašnjavati mu gdje je pogriješio.

Pored navedenog, iz “Beme” još jednom demantuju doktora Dujakovića i ističu da nije tačna njegova tvrdnja da je komisija produžila radnici bolovanje, već joj je prekinuto bolovanje od strane Prvostepene komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad, uz obrazloženje da nije predata medicinska dokumentacija na IK.

“To su činjenice i okolnosti zbog čega smo bili primorani da se obratimo kako JZU Domu zdravlja u Banjaluci tako i Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. U vezi sa navedenim slučajem od Doma zdravlja u Banjaluci zaprimili smo odgovor broj: 01.013/50-2540/23 od 16.06.2023. godine, u kojem se navodi da u konkretnom slučaju porodični doktor nije načinio proceduralnu grešku i da je po njima sve ispravno, iako su izdavani neispravni izvještaji i radnici koja boluje od maligne bolesti prekinuto bolovanje, ali oni u tome nisu vidjeli problem, pa nam i dalje nisu ispravili i dostavili ispravan Izvještaj o trajanju privremene nesposobnosti za rad, sve dok to od njih nije zatražio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prilikom vanredne kontrole. Tako da smo ispravan Izvještaj za tako bolesnu radnicu dobili tek u prilogu akta od Doma zdravlja u Banjaluci broj: 01.013/50-2540-1/23 od 09.08.2023. godine”, precizirali su u svom reagovanju iz “Beme”. Dodaju da su obavještenjem Fonda zdravstvenog osiguranja broj: 09/048-2810/23 od 07.08.2023. godine obavješteni da postupak utvrđivanja i vođenja privremene spriječenosti za rad za tako bolesnu radnicu nije sproveden na način i u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad, odnosno da se obrate zdravstvenoj ustanovi sa zahtjevom za naknadu štete u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

“Sve su to okolnosti i činjenice koje ukazuju da smo se mi borili i izborili da tako bolesna radnica zbog propusta koje je činio doktor Rade Dujaković, ne dobije otkaz, tako da tom doktoru poručujemo da je zakasnio da savjetima upućenim našem tehničkom direktoru, gospodinu Marinku Umičeviću da bi trebao pomoći bolesnoj radnici, jer je tu pomoć naša radnica dobila na vrijeme, sve zahvaljujići humanosti našeg tehničkog direktora, koji je istu prema bolesnoj radnici pokazao na više načina, a što nije prvi put”, naglasili su iz “Beme”, dok humanost i brigu Umičeviča za svoje radnike nikada ne treba dovoditi u pitanje pošto se radi o nadaleko poznatom humanisti, i van granica naše zemlje, o čovjeku velikog srca, čija je misija upravo humanost, a ne nanošenje bilo kakve štete ili bola ljudima, posebno ne svojim radnicima o kojima vodi najviše računa.

Pored toga, iz “Beme” ističu i da je doktor Rade Dujaković drugi dan nakon otkaza u Domu zdravlja Banjaluka počeo da radi u jednoj privatnoj klinici. Očigledno je, kako su dodali, da tu nisu isti uslovi i privilegije, te napominju da Dujaković ponovo iznosi gnusne laži da je gospodin Umičević i protiv ginekologa.

“On bi kao doktor i „humanista“ trebalo da se bori da se nešto promjeni na bolje, što je gospodin Marinko Umičević i radio, odnosno da je šifra 020 bila bolest u trudnoći i trudnice su dobijale 70 odsto plate u netu. Nije tačno da je gospodin Umičević protiv trudnica. Za 20 godina rada Tvornice obuće „Bema“ ni jedna trudnica nije dobila otkaz. Prema internim procjenama, za to vrijeme je rođeno oko 1.500 djece, čak je nekoliko djece koja su rođena dok su im roditelji radili u “Bemi” takođe počelo da radi u fabrici. Mi u našoj tvornici imamo oko 70 brakova između radnika”, navode iz “Beme” i dodaju da se njihov tehnički direktor Umičević izborio da trudna žena dobije zasluženi status, da joj se bolovanje, odnosno čuvanje trudnoće plaća 100 odsto u netu, a da bruto plaća poslodavac, te da se porodiljsko odsustvo plaća 100 odsto od strane FZO u bruto iznosu.

“Priča koja se non stop potura da je Marinko Umičević protiv trudnica je gnusna laž koju je prvi pokrenuo Blic, a nikada nije pozvao gospodina Umičevića da pojasni svoj stav. A zašto se vi kao ljekar niste borili za to?”, upitali su iz “Beme” doktora Dujakovića.

Prema njihovim riječima, sve izjave gospodina Dujakovića su predali advokatskom timu, da razmotre ima li argumenata za tužbu, te su poručili da će na takve laži uvijek odgovatari tužbama. Što se tiče tehničkog direktora Tvornice obuće “Bema” Marinka Umičevića, koji važi za jednog od najvećih humanista na našim prostorima, za njega zna i Banjaluka i Srpska i šire i svi građani znaju ko je i šta je Marinko uradio i kome je i koliko do sada pomogao, od običnog čovjeka i djeteta, do uspješnih sportista, klubova, pa do raznih drugih organizacija, udruženja. Umjetnika, vrijednih ljudi, porodica, crkava, manastira, škola i da ne nabrajamo dalje jer svako iole informisan zna o kakvom humanisti se radi, odnosno zna da je to čovjek velikog srca.

“Pa i dotična radnica koja je imala probleme zbog nesposobnosti pomenutog doktora je imala podršku i pomoć našeg tehničkog direktora, a o doktoru Dujakoviću neka sude drugi. Gospodin Marinko Umičević se dosad nije hio oglašavati, ali s obzirom na svakodnevne laži i optužbe koje doktor Rade Dujaković iznosi u javnost, morao je da reaguje”, istakli su iz “Beme”, koja važi z jednu od naših najuspješnijih tvornica, koja sa Umičevićem na čelu ide putem uspjeha i koja je izrasla u privrednog giganta.

N.Sp.