Banjaluka mjesto razvoja najsavremenijeg zubotehničkog laboratorija u regionu!

Na našim prostorima, nažalost, ne postoji veliki broj kompanija koje se mogu pohvaliti da su uspjele da se odupru brojnim krizama sa kojima se naša zemlja susreće, te da uprkos nezavidnim ekonomskim uslovima izrastu u uspješne priče koje iz godine u godinu ostvaruju značajne rezultate.

Na tom, ne velikom, spisku nalazi se i FullDent DOO, zubotehnički laboratorij koji već osam godina nadvladava poteškoće sa kojima se susreće, te izrasta u laboratorij koji je, gledajući prvenstveno tehnološki napredak – broj jedan u regionu.

Zubotehnički laboratorij FullDent osnovao je Nenad Đukanović 2009. godine. Nakon završetka školovanja u Beogradu, te prikupljanja znanja i iskustava na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji i zubotehničkoj školi u Beogradu, Nenad je odlučio da nastavi porodičnu tradiciju, te se po ugledu na oca i sam oproba u privatnom biznisu.

-Stažirao sam na VMA i imao sam sreću da radim na odjelu zubne tehnike i implantoprotetike. U to vrijeme implantati su se radili rijetko, a VMA je bila vodeća ustanova u regionu kada se radi o razvoju ove stomatološke oblasti. Tu sam skupio neprocjenjiva znanja i razvio vrijedne vještine, te uskoro poželio da nastavim u pravcu u kome je išao moj otac – razvoju privatnog porodičnog posla, priča Đukanović.

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2009. godine, Banjaluka je postala bogatija za jedan ozbiljan zubotehnički laboratorij koji je u narednih osam godina postao vodeći u regionu ne samo po pitanju kvaliteta svojih usluga, nego i u tehnološkom dosegu, te vrijednosti investicija uloženih u samu opremu.

Iako su prvi koraci bili teški, zahvaljujući dobrom timu ali i Đukanovićevoj viziji i liderskim vještinama, sve teškoće su uspješno savladane te je FullDent danas laboratorij koji ima više od 70 zaposlenih i najsavremeniju opremu koja prati svjetske trendove u stomatologiji.

nenad-djukanovic

-Naši zaposleni su najvažnija karika u lancu. Svjesni toga, trudimo se da mnogo ulažemo u njihovo usavršavanje, te optimalne radne uslove. Ukoliko svaka karika u lancu stoji na pravom mjestu, nema prepreke koja se ne može savladati, otkriva Nenad.

Ovo je jedan od razloga zašto njegov tim ne čine samo zubni tehničari, već su tu i stomatolozi, u ulozi kontrolora kvaliteta. Da radna atmosfera bude prijatna brine se i menadžer ljudskih resursa koji u svakom trenutku brinu da radna atmosfera bude ugodna, ali i kvalitet usluga koji pružaju na zavidnom nivou.

Revolucionarne stomatološke metode donose na naše prostore

fulldent-tehnologija

Zahvaljujući dobrom timu, Đukanović ima dovoljno vremena i prostora da svoju pažnju posvećuje uvođenju novih tehnologija i praćenju svjetskih trendova u stomatologiji, a ne samo upravljanju firmom. Jedan od takvih projekata je FullAlign – providna ortofolija za ispravljanje zuba.

Za svaki novi projekat koji uvodi u svoju laboratoriju, Nenad pronalazi svjetske stručnjake sa kojima se konsultuje, od kojih uči, te ih dovodi u laboratorij i organizuje treninge za svoje zaposlene.

– Alajneri su se već dokazali i odličan su program. Istina je da postoje neka ograničenja, pa je zbog toga prvo potrebno uraditi detaljan pregled stomatologa. Teži slučajevi su za specijalistu, te žice, bravice itd. FullAlign se godinama unazad razvija u svijetu, a sada je dostupan i kod nas. Moram reći da imamo preko 90 odsto zadovoljnih pacijenata, što je jako značajno. Jednostavnost korišćenja i dobri krajnji rezultati su ono što ovaj proizvod čini jako dobrim, a ujedno i razlog zašto bih volio da zaživi i na našim prostorima, priča Đukanović.

Kao glavni problem kod FullAlign terapije, Đukanović navodi nedostatak samodiscipline kod pacijenata. On naglašava da se za uspješne rezultate potrebno pridržavati pravila i uputstva o korištenju FullAlign ortofolija, te da dnevno vrijeme nošenja FullAlign-a ne bi smjelo biti manje od 20 sati.

-Mi u laboratoriju dobijemo otisak od stomatologa, od njega izlijemo model, a zatim procjenjujemo o kakvom deformitetu se radi. Ukoliko procijenimo da FullAlign može izvršiti korekciju, model se skenira, uradi se pomjeranje zuba, a nakon toga softverski se utvrdi broj folija potreban za savršeno ravne zube. Potom printamo folije i one idu pacijentu uz pravilo da se svaka folija nosi minimalno 20 sati dnevno, dvije do tri sedmice, zavisno od preporuke stomatologa. Ukoliko se to ne ispoštuje, teško je očekivati potpuni rezultat, objašnjava Nenad.

I u budućnosti planiraju nastavak tehnološkog razvoja

fulldent-labaratorija

Jedna od novijih investicija u FullDent laboratoriju je i CAD/CAM tehnologija. U pitanju je serija najsavremenijih aparata koji uz veliku brzinu, preciznost, vrhunsku estetiku i minimalan broj grešaka izrađuje sve fiksne radove.

-To je novost na našim prostorima, a trudićemo da i u budućnosti uz pomoć novih tehnologija poboljšavamo kvalitet svih usluga koje pružamo, istovremeno ulažući i u razvijanje znanja i vještina zaposlenih stalnim treninzima, kursevima i sl. U planu nam je i dalje širenje tima, a od novih radnika nikad ne očekujem da imaju neke zavidne vještine i znanja. Stomatologija je ipak zanat koji se najbolji uči radom, a prema nekim podacima, da bi neko dobro naučio posao, potrebno je da iza sebe pored teoretskog znanja ima oko 10 hiljada radnih sati. Toga sam svjestan i najvažnije mi je da zaposleni imaju razvijene radne navike, te želju i volju da uče. Ukoliko to postoji, sve ostalo ide lako, priča Nenad.

Kada se sve sagleda, ulaganje u kvalitet usluge, kvalitetan odnos prema saradnicima, ali i svojim zaposlenima, dobije se jasan recept za poslovni uspjeh, što je još jedan dokaz da su i u teškim ekonomskim vremenima u našem društvu na cijeni ipak samo prave vrijednosti!

(Banjaluka.net)