Apsolutna dominacija: KKI “Vrbas” bez poraza do 10. titule šampiona BiH

Oni su osnovani prije pune 22 godine, iz Banjaluke su, a do sada su na domaćoj sceni uspjeli osvojiti sve što se moglo osvojiti, neke trofeje i po deset puta, a osvajali su lige i turnire i širom regiona, za njih se čulo i širom Evrope, Amerike, a posebno Rusije gdje sur ado viđeni gosti, njihovi igrači su kao porodica, oni su invalidna lica i kroz ovaj klub i takmičenja su udahnuli novi život, nepobjedivi su zadnjih godinu dana, na tome ne planiraju statin ego ove godine jurišaju i na regionalnu ligu, njihov klupski predsjednik je njihova snaga i podrška, on je oličenje humanosti, podrške drugima i predanosti poslovima koje obavlja….

Pogađate o kome je riječ, naravno, u pitanju je trofejni banjalučki Košarkaški klub invalida (KKI) “Vrbas”, klub dvodecenijske tradicije, ali klub trofeja, klub prepunih trofejnih vitrine, klub koji živi kao porodica i klub koji kao takav zaslužuje pomoć i svog grada i svoje Republike Srpske.

Naime, KKI “Vrbas” na čijem se čelu kao prvi čovjek kluba nalazi uspješni sportski radnik Marinko Umičević, osvojio je desetu uzastopnu titulu šampiona Bosne i Hercegovine, zauzevši prvo mjesto u Premier ligi BiH košarke u kolicima.

Ovim izuzetnim uspjehom, klub sa obala Vrbasa još jednom je dokazao svu svoju moć na terenu, nadmoćnost u borbi u reketu, te dokazao da se radi o izuzetno dobro organizovanom sportskom kolektivu, koji svojom upornošću, marljivošću, odricanjem i značajnim ulaganjem sopstvenih sredstava, uticaja i rada,  predvodi prvi čovjek kluba Marinko Umičević. Da je sve to što radi Marinko, zajedno sa igračima, rukovodstvom i prijateljima ovog kluba, imalo pozitivan efekat pokazuju desetine i desetine osvojenih trofeja do sada, a poseban dokaz superiornosti i apsolutne dominacije KKI “Vrbas” je u činjenici da su do ovogodišnje desete titule šampiona BiH došli bez ijednog poraza sa skorom od 10 ubjedljivih pobjeda i nula poraza.

Banjalučani su u posljednjem kolu ovogodišnje Premier lige BiH savladali “Bosnu” iz Zenice rezultatom 89:35, u meču koji je odigran u Banjaluci, ali koji nije ništa odlučivao, te je bio prilika za još jednu ubjedljivu pobjedu i još jedno veliko slavlje u ovom trofejnom sportskom kolektivu, koji je ponos Banjaluke i Republike Srpske. Podsjećanja radi, KKI “Vrbas” je ranije obezbijedio desetu jubilarnu titulu i samo su nastavili dominaciju na ovim prostorima, a nema nikakve sumnje da su za ove rezultate najzaslužiniji igrači, stručni štab, kao i predsjednik kluba Marinko Umičević.

Što se tiče samog susreta, on je prošao u znaku domaćeg tima koji je slavio ubjedljivim rezultatom. Do desetog trijumfa Banjalučane je predvodio Vlado Švraka sa 28 poena od čega su bile dvije trojke, a kod gostiju Begovac je dao 26 poena.

Po završetku meča šampionski pehar kapitenu KKI “Vrbas” Biljani Nedić uručio je Alaga Pašić, predsjednik Saveza košarke u kolicima BiH, a zlatne medalje su uručili Milena Haneš, direktorica Mikrofina, dok je odbornik u Skupštini grada Banjaluka Bojan Pećanac uručio pehar najboljem strijelcu Lige, Vladi Švraki iz KKI “Vrbas”.

Ovoj utakmici prisustvovala je delegacija MF grupe i MF banke, kao i rukometaši “Borca m:tel” sa direktorom Vladimirom Brankovićem na čelu, koji su kao prijatelji kluba dali svoju podršku još jednom u nizu uspjeha trofejnog “Vrbasa”.

“Na grb našeg kluba smo ovom desetom titulom prišili prvu zvjezdicu, i moram istaći da sam izuzetno ponosan na sve svoje igrače, sa kapitenom Biljanom Nedić na čelu. Želim ovom prilikom da im čestitam s obzirom da su na terenu pokazali da su stvarno najbolji”, rekao je Marinko Umičević, predsjednik KKI “Vrbas”, trofejnog sportskog kolektiva čije su vitrine pune trofeja, medalja i drugih priznanja zbog ostvarenih sportskih uspjeha na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Međutim, ovaj uspješni sportski klub nema mnogo vremena za slavlje, jer ih već za nekoliko dana, tačnije 18. maja u Ljubljani, čeka finale regionalne NLB lige koje igraju protiv uvijek neugodnog KIK „Zmaj“ iz Gradačca. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala u kojem su tada više sreće imali igrači iz Gradačca, a u redovima Banjalučana vjeruju da će se sada radovati.

“Iskreno se nadamo da ćemo ovog puta mi pobijediti i da ćemo po osmi put prigrabiti i ovaj pehar. To bi za nas bila velika stvar, i tako bismo na najbolji način krunisali sezonu u kojoj ćemo imati priliku da osvojimo i Kup BiH, dok smo nešto ranije uzeli Kup Republike Srpske. Svi smo puni optimizima i očekujemo da će ovo biti naša jedna od najuspješnijih sezona od postojanja kluba”, naglasio je Umičević. Kao šlag na tekuću sezonu, koja je na izmaku, trebao bi biti odlazak u daleku Rusiju, na prestižni turnir “Kup Tifa”, koji će biti održan u gradu Kazanju od 27. maja do 2. juna, a na tom međunarodnom turniru učešće će uzeti klubovi iz desetak zemalja svijeta.

“Pozvani smo od predsjednika Ruske košarkaške federacije, Andreja Kirilenka, da učestvujemo na jakom turniru u Kazanju gdje bi nam domaćin bio naš bratski klub „Krila Barse“. Imamo podršku premijera Radovana Viškovića, a ovih dana očekujemo i zvaničnu pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. Odlazak je još pod upitnikom, ali se iskreno nadamo da ćemo 26. maja krenuti put Kazanja”, sa puno optimizma je istakao Umičević, a svi se iskreno nadamo da će ovaj trofejni klub dobiti podršku i da će predstavljati Republiku Srpsku i na tom prestižnom turniru.

Dakle, iz svega ovog je apsolutno jasno i nameće se kao potreba da je KKI “Vrbas” za nastavak ovog sjajnog niza uspjeha, posebno u međunarodnim takmičenjima, neophodna podrška institucija, kako gradskih tako i republičkih, a klub će upravo sjajnim rezultatima na domaćem i međunarodnom nivou nastaviti da pronosi slavu Banjaluke i Republike Srpske, jer je sport svakako jedna od najboljih promocija.

N.Sp.

 

Ostavi komentar