Zgrada PMF-a u Banjaluci dobila energetski efikasno ruho

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci danas je održana svečanost povodom završetka rekonstrukcije s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti, a vrijednost ovog projekta je oko milion KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je novinarima nakon svečanosti da je Vlada Srpske u energetsko opremanje ovog objekta uložila 600.000 KM, a UNDP i Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Srpske 400.000 KM.

Golićeva je navela da su svi građevinski radovi urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, da je u potpunosti zamijenjena krovna konstrukcija, objekat je termički izolovan, te zamijenjena stolarija, rasvjeta i radijatorski ventili.

„Najvažnije je to što se sa fosilnih grijanja prešlo na obnovljive izvore grijanja, zamjenom peći, zahvaljujući čime se smanjuje emisija ugljen-dioksida u atmosferi“, istakla je Golićeva.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da je projekat realizovao UNDP, finansirala Vlada Švedske u partnerstvu sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Republičkim fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti.

„Rekonstrukcijom ovog objekta stvorili smo mnogo bolje uslove za rad studenata, a fakultet će sada uspjeti da ušteđena sredstva za grijanje uloži u obrazovanje i prirodne nauke“, naglasila je Sinanoglu.

Ona je istakla da ovakvi projekti stvaraju nova radna mjesta u oblasti građevinarstva, instalacija, energetske opreme, odnosno u „zelenim poslovima“ koji su budućnost zemlje.

Dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić rekao je da je realizacijom ovog projekta obezbijeđeno 50 odsto ušteda u energentima.

Svečanosti na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu, koja je počela otkrivanjem ploče na glavnom ulazu, prisustvovali su i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Republičkog fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović, predstavnici UNDP-a BiH, profesori i studenti fakulteta.