M:tel Playground: Održana stručna konferencija „Tehnologija su ljudi“

Potvrđujući svoju poziciju, ne samo tehnološkog i tržišnog, nego i kadrovskog lidera, m:tel u kontinuitetu prati globalne trendove u telekomunikacijama kroz jačanje internih kapaciteta.

Stoga je u okviru platforme za razvoj tehnološkog preduzetništva Playground, u Banjaluci 11.12. održana interna konferencija „Tehnologija su ljudi“ na kojoj su zaposleni kompanije i gosti predavači iz ICT HUB-a Beograd imali priliku da razmijene najbolje IT prakse.

Konferencija je otvorena stručnim predavanjem Ostoje Čenića temu „SD-WAN (Software Defined Wide Area Networks)” koji je pojasnio da SD-WAN mreže omogućavaju povezivanje lokacija kod različitih provajdera u privatnu VPN mrežu, koja se kontroliše sa centralnog kontrolera.

Tema o kojoj se mnogo govori je Internet of Things (IoT). To je skup uređaja i senzora, koji prikupljaju različite podatke iz okruženja. Implementacijom IoT rješenja daju se odgovori na pitanja poput dostupnosti podataka o slobodnom parking mjestu, informacije o tačnoj lokaciji vozila javnog gradskog prevoza ili pitanja da li su vrata otvorena ili zatvorena.

Upravo „Iot servisi bazirani na LoRa WAN tehnologiji” bili su tema drugog stručnog predavanja konferencije, koje je održala Lejla Hajdur.

Niz sjajnih predavača iz kompanije m:tel nastavio je Boris Bardak koji je održao prezentaciju „vSAN, object storage implementacija VMware-a.” vSAN je sljedeci korak u virtuelizaciji data centar infrastrukture. Prednosti za krajnjeg koristnika su prvenstveno povećavanje brzine rada virtuelne mašine.

Drugi dio konferencije bio je rezervisan za goste predavače iz ICT HUB-a Beograd. Predavanje pod nazivom „Povezivanje IoT uređaja u realnom vremenu upotrebom PaaS (Platform as a Service)” predstavili su stručnjaci sa bogatom praksom u ovoj oblasti Aleksandar Slijepčević, Mladen Trišić i Đorđe Đorđević.

Ovo predavanje biće raspoloživo i široj publici u okviru trećeg Playground meetup-a, koji se održava u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, 11.12. sa početkom u 18 časova.

Podsjećamo, Playground platforma je zamišljena kao mjesto okupljanja profesionalaca i kreativaca koji imaju interes stalnog jačanja savremenih IT znanja, ali i osnaživanja tehnološke start up zajednice.

Sva predavanja u okviru Playground platforme su besplatna, a informacije o tome šta je aktuelno dostupne su putem stranice playground.mtel.ba.

Uključite se u igru!