„LSB Elektrane“ – Područje izgradnje MHE “Medna” nije ugroženo

Povodom protesta koji je organizovala grupa građana na lokalitetu izgradnje male hidroelektrane „Medna“ na području opštine Ribnik „LSB Elektrane“ iz Banjaluke kao koncesionar i investitor obavještava javnost da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju izdatu od nadležnih institucija Republike Srpske u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Netačne su tvrdnje grupe građana da je područje izgradnje male hidroelektrane „Medna“ na bilo koji način ugroženo jer je preduzeće „LSB Elektrane“ uradilo Studiju uticaja na životnu sredinu te prošlo zakonsku proceduru za dobijanje potrebnih dozvola.

Investitor izvodi gradnju objekata u skladu sa projektnom dokumentacijom i u okvirima određenim relevantnim dozvolama.

MHE „Medna“ će proizvoditi i prodavati proizvedenu električnu energiju u skladu sa važećim zakonima Republike Srpske. Ta regulativa važi za sve objekte te vrste i ne razlikuje se od sistema drugih zemalja. MHE „Medna“ posljedično nema bilo kakav poseban status u smislu prodajne cijene ili uslova prodaje proizvedene električne energije.

Društvo „LSB Elektrane“ želi istaći da ima podršku mještana koji žive u okolinu lokaliteta izgradnje male hidroelektrane „Medna“ koji su uvidjeli sve prednosti ove investicije.