Kuvajte sa Vladom Novaković-Popović: Recepti iz tradicionalne španske kuhinje

Tradicionalna španska kuhinja je jednostavna, s upotrebom začina i ukusima vrlo bliskim našoj. Kao i u svakoj kulturom bogatoj zemlji, njihova jela i recepti zasnivaju se uglavnom na tradiciji usko povezanoj regijom iz koje dolaze. Tako se, na primjer, njihovo “nacionalno” jelo paella drugačije sprema u Valensiji, Andaluziji ili negdje na sjeveru zemlje. Svaka porodica polaže puno pravo na svoj unikatni recept tog prekrasnog jela. Ovo je moj način pripreme katalonske paelle, koja se uglavnom zasniva na svježim morskim plodovima.

 

Paella

 

20151220_192754
Potrebno je:
6 pilećih karabataka (s kožom i kostima)
100 g Chorizo svježe kobasice (ili začinjena roštiljska kobasica)
1 glavica, srednje veličine, crvenog luka
4 čena bijelog luka
3 svježe paprike
1 supena kašika aleve paprike
1 veća veza peršunovog lista
2 prstohvata šafrana (potopljenog u 100 ml mlake vode)
500 g riže
500 g račića (odmrznutih ili još bolje svježih)
500 g dagnji (mussels)
2 supene kašike paradajz sosa
1 limun
So i biber
Priprema:

 

U širokoj plitkoj šerpi na malo ulja propržiti pileće karabatake, koje ste prethodno začinili solju i biberom. Kada je piletina polugotova, izvaditi je na poseban tanjir, a u tom ulju pržiti kobasicu isjeckanu na komade (1 cm), zatim dodati na režnjeve isjeckan crveni luk, papriku i sitno isjeckan bijeli luk. Pržiti desetak minuta zatim dodati paradajz sos, te natopljen šafran (ako imate), supenu kašiku aleve paprike i rižu. Pržiti na tihoj vatri pet minuta, a onda vratiti piletinu i nasuti vode tako da potopi sve namirnice dva cm. Poklopiti i uz povremeno miješanje kuvati na laganoj vatri narednih dvadesetak minuta. Kada je riža skoro gotova, dodati račiće i dagnje, još malo posoliti i poklopljeno kuvati dok se dagnje ne otvore.
Poslužite s kriškama limuna i isjeckanim peršunovim listom.

 

Španska tortilja (španski omlet)

Spanish-Tortilla
Potrebno je:
7 jaja
6 krompira srednje veličine
2 glavice crvenog luka
So i biber
Priprema:

 

Crveni luk isjeći na režnjeve i propržiti na maslinovom ulju toliko da se karamelizuje, odnosno dobije svijetlosmeđu, karamel boju. Dodati na sitne kockice izrezan krompir, so, biber i sve to dinstati na laganoj vatri dok ne omekša. U posebnu posudu ulupati sedam jaja (kao za svaki omlet), možete dodati i malo ljute papričice, po ukusu, te tom smjesom zaliti već skoro gotov krompir. Staviti u rernu na 180 stepeni 15 minuta.
Kada se izvadi, treba da odstoji desetak minuta zbog lakšeg rezanja.
Ovo ukusno špansko jelo obično se služi sa zelenom salatom.