Hatidža Džombić-Mahmutović: Isto jelo nikad ne pravim dva puta

Hatidža Džombić-Mahmutović je uspješna kuvarica koja je karijeru izgradila u jednoj od najvećih gastro meka na svijetu – u Italiji. Ova rođena Gradačanka u Italiji živi više od dvije decenije, a trenutno radi u uglednoj toskanskoj Villi Castagnoli u Firenci.

 

Godine upornog rada, stalnog učenja i eksperimentisanja krunisala je izdavanjem knjige “Moj kuhar – moderna kulinarska umjetnost”. Za časopis DOM INFO otkriva kako je nastala njena kuvarica, šta smatra najvrednijim iz domaće kuhinje, može li se dobro kuvati s ograničenim budžetom, a preporučila nam je i kako da u svakodnevni život uvedemo čari italijanske kuhinje.

 
DOM INFO: Kako biste opisali svoju kulinarsku filozofiju?
 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Uvijek slijedim prirodu, koristim one sastojke koje mi nudi sezona i podneblje u kojem živim i radim.
 
DOM INFO: Kako “živi” Italija gdje ste Vi, šta se redovno jede, koji su tradicionalni specijaliteti, kakvi su ljudi?
 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: S moje tačke gledišta, Italija još živi veoma dobro, mada je život Italijana postao prilično težak. Što se tiče ljudi, ne može se globalizirati nikada, ali recimo da ih ja posmatram kao pacifiste.
Pasta i pizza su neizbježni u italijanskoj svakodnevnoj ishrani, tradicionalno imaju prilično zdrave prehrambene navike jer konzumiraju mnogo voća i povrća.
 
DOM INFO: Recite nam nešto o svojoj kuvarici, šta Vas je inspirisalo na pisanje?
DŽOMBIĆ MAHMUTOVIĆ: “Moj kuhar – moderna kulinarska umjetnost” je nastao iz želje da svoja iskustva na neki način podijelim sa svim ljudima koji žele da isprobaju i nauče nešto novo, zdravo a brzo za pripremu, bez mnogo troška, ali istovremeno jedinstveno i ukusno.
 
DOM INFO: Kao neko ko radi u Italiji godinama, kako biste nam predstavili italijansku kuhinju, odnosno šta biste preporučili nama u BiH iz njihove kuhinje za svakodnevno kuvanje?
 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Italijanska kuhinja je veoma poznata i cijenjena u svijetu, nosi dostojanstveno titulu zdrave mediteranske kuhinje i kao takvu bih je najiskrenije preporučila mojim zemljacima. Vrijedna je pažnje iz više razloga, a najbitniji je zdravlje, upravo iz tog razloga bih preporučila da obogatite vašu svakodnevnu ishranu sa mnogo svježeg, sezonskog povrća, kojeg u našoj zemlji ima za svačiji ukus.
 
j
DOM INFO: Da li praktikujete neku svoju fuziju italijanske i bh./balkanske kuhinje?
 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Kao i svaki drugi kuhar, imam neki svoj način izbora i pripreme hrane, a naravno kada poznajete kuhinju i kulturu više različitih podneblja, uvijek vam je lakše da kreirate neke nove recepte, kombinujući pomalo od svih koje poznajete.
 
DOM INFO: Da li idete u restorane kada dođete u BiH, kako vidite bh. gastro scenu?
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Nažalost, ne dolazim često u BiH zbog prirode mog posla, tako da kada dođem želim što više vremena provesti sa mojom porodicom i prijateljima. U onim restoranima koje posjećujem, hrana je dobra, ali previše složena i teška za moj ukus. Previše kalorija.
 
DOM INFO: Šta najviše cijenite u našoj domaćoj kuhinji?
 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Povrće i voće je izuzetno dobro u BiH. Žao mi je što ljudi to ne cijene dovoljno i ne koriste više u svakodnevnoj ishrani.
 
DOM INFO: Da li je moguće kuvati dobru, kvalitetnu hranu s malim budžetom?
 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Jeste! Treba kupovati one namirnice kojih najviše ima u podneblju gdje živimo. To je jednostavno, ekonomično i zdravo.
 
DOM INFO: Da li postoji neka namirnica za koju smatrate da je nepravedno zanemarena, a dostupna?
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Nažalost da, voće, povrće i integralne žitarice su uveliko zanemarene, a svima dostupne.
 
DOM INFO: Koliko Vas intrigiraju namirnice i začini iz dalekih krajeva, da li često eksperimentišete?
 
oo - Copia - Copia

DOM INFO: Koliko Vas intrigiraju namirnice i začini iz dalekih krajeva, da li često eksperimentišete?

 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Začini me veoma intrigiraju. U mom vrtu je zasađeno začinsko bilje iz svih krajeva svijeta, koje svakodnevno koristim. Eksperimentišem uvijek, rijetko kada se desi da pripremam dva puta potpuno isto jelo, uvijek nešto dodajem ili oduzimam i tako pronalazim nove recepte. Namirnice iz dalekih krajeva ne kupujem iz više razloga – da bi došle do mene, putuju previše, a to im podiže cijenu, a oduzima sve ono što je dobro i zdravo u toj namirnici.
 
DOM INFO: Ima li “grijeha” u kuvanju, poput spajanja nekih namirnica ili nešto slično?
 
DŽOMBIĆ-MAHMUTOVIĆ: Teško pitanje, ima i nema grijeha u smislu da je bolje ne miješati mnogo sastojaka, jer time na neki način ubijemo sve te sastojke jer nijedan ne dođe do izražaja. Sa druge strane, svako može da slijedi osobni ukus i dodaje ili oduzima ono što misli da je najbolje.